Co wiemy o Indeksie Glikemicznym (IG)?
Dowiedz
się, na czym polega dieta oparta na IG. Wiedzę tę, wykorzystasz nie
tylko do walki ze zbędnymi kilogramami, ale i do dbania o zdrowie. Cały
czas pojawiają się nowe diety-cud, ale czy uda się powtórzyć sukces Low
IG? Na czym on polega?

Dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym
Koncepcja indeksu glikemicznego diety
powstała ponad 30 lat temu. Wtedy to grupa naukowców przeprowadziła
badania dotyczące wpływu 62 zwyczajowo spożywanych produktów i cukrów
prostych na wielkość glikemii poposiłkowej (tj. stężenia glukozy we krwi
po spożyciu danego produktu/potrawy). Wyniki tych badań pozwoliły na
stworzenie systemu klasyfikacji żywności zawierającej węglowodany o
różnym wpływie na wartość glikemii.
Sama definicja indeksu glikemicznego
może wydawać się nieco skomplikowana. Według definicji FAO/WHO indeks
glikemiczny (IG) to pole powierzchni pod krzywą odpowiedzi glikemicznej
mierzonej przez 2 godziny po spożyciu 50g przyswajalnych („dostępnych”)
węglowodanów z badanego produktu spożywczego i wyrażany w stosunku do
odpowiedzi glikemicznej na taką samą ilość węglowodanów, pochodzącą ze
standardowego produktu, czyli wzorca (glukoza lub białe pieczywo)
spożytego przez tę samą osobę.
W uproszczeniu można powiedzieć, że
wartość indeksu glikemicznego danego produktu mówi o tym, jak po jego
spożyciu zmieni się stężenie glukozy we krwi w porównaniu do zmian
zachodzących po spożyciu takiej samej ilości glukozy lub węglowodanów
przyswajalnych, znajdujących się w białym pieczywie. Oto przykład: IG
wynoszący 60 oznacza, że po spożyciu produktu zawierającego 50 g
„dostępnych” węglowodanów wzrost poziomu glukozy we krwi będzie o 40%
mniejszy w stosunku do wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50 g
glukozy lub 50 g „dostępnych” węglowodanów z białego pieczywa (przyjęte
jako 100%).
Na wartość indeksu glikemicznego wpływa
wiele czynników: stopień przetworzenia produktu, rodzaj obróbki
kulinarnej, zawartość w produkcie białka, tłuszczu, błonnika
pokarmowego, substancji antyodżywczych czy kwasów organicznych. I tak
zwiększona zawartość glukozy, sacharozy, skrobi o wysokiej zawartości
amylopektyny, duży stopień rozdrobnienia i obróbka termiczna produktu
podnoszą wartość IG. Natomiast zawartość w produkcie większych ilości
rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego, fruktozy czy innych
składników, takich jak tłuszcze, białka, kwasy organiczne oraz
substancje antyodżywcze (kwas fitynowy, taniny) prowadzą do zmniejszenia
wartości indeksu glikemicznego.
Skutkiem spożycia produktów o niskim
indeksie glikemicznym jest powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu
glukozy we krwi, a co za tym idzie niewielki wyrzut insuliny. Natomiast
szybkie przyswajanie węglowodanów po posiłku o wysokim IG prowadzi do
zwiększenia stężenia insuliny we krwi, przez co nasila magazynowanie
składników energetycznych, a więc i „budowę” tkanki tłuszczowej.
Dieta bogata w produkty o wysokim IG
zwiększa ryzyko występowania cukrzycy typu II i chorób układu krążenia,
takich jak niedokrwienna choroba serca.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym
zmniejsza odpowiedź glikemiczną i insulinową, jak również poprawia
profil lipidowy u osób z zespołem metabolicznym oraz cukrzycą typu II.
Taka dieta może być alternatywą dla diety niskoenergetycznej
(odchudzającej), szczególnie u dzieci i młodzieży oraz u osób z cukrzycą
typu II, z zaburzoną tolerancją glukozy, hipertriglicerydemią czy
hiperlipidemią mieszaną, choć wyniki badań naukowych nie są do końca
jednoznaczne.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym
charakteryzuje się wyraźnym zwiększeniem spożycia owoców (szczególnie
pochodzących z naszej szerokości geograficznej oraz cytrusów) i warzyw,
nasion roślin strączkowych, wybranych pełnoziarnistych produktów
zbożowych bogatych w rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy (np.
produkty z jęczmienia i owsa, pumpernikiel, kasza gryczana).
Równocześnie w diecie o niskim IG ogranicza się spożycie produktów
mącznych, skrobiowych o małej zawartości błonnika pokarmowego
(ziemniaki, biały ryż) oraz żywności o wysokiej zawartości cukrów
prostych (ciasta, ciasteczka, słodycze i słodzone napoje).
Warto wiedzieć, że indeks glikemiczny
żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu (zawartości
węglowodanów i innych składników). Musi on zawsze być oznaczany
doświadczalnie. Jak się to robi? Grupie ochotników podaje się badany
produkt, a następnie przez dwie godziny (w określonych odstępach
czasowych) pobiera krew i bada stężenie glukozy. Wyliczone wartości
średnie dają wartość IG danego produktu. Indywidualna odpowiedź
glikemiczna na dany produkt może być znacznie zróżnicowana u różnych
osób. Dlatego też dla uzyskania bardziej wiarygodnych danych należy
takie wyniki porównać do odpowiedzi glikemicznej po spożyciu „standardu”
i wykonać oznaczenia w 3-4 powtórzeniach.
Indeks glikemiczny w diecie dziecka
Wysoki indeks glikemiczny produktów
spożywanych przez nasze dzieci wpływa na wzrost wagi i prowadzi do
otyłości naszych pociech. Powinniśmy uważać na produkty podawane
dzieciom i unikać tych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Przykładowe pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym – tego powinny unikać nasze dzieci:
- cukier
- słodycze
- chipsy
- ziemniaki
- białe pieczywo
- łuskany ryż
Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym – to powinny jeść nasze dzieci:
- pieczywo pełnoziarniste
- makaron
- warzywa
- owoce
- nabiał
- chude mięso
- ryby
- orzechy
Polecamy nasze diety oparte na Niskim
Indeksie Glikemicznym opracowane dla Lionfitness. Wypróbujcie sami:
http://auth.lionfitness.pl/program-dietetyczny,odchudzanie,1.html
Opracowanie: A.Harton, J.Myszkowska-Ryciak
Więcej na: lionfitness.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz