Skórka z cytryny, a właściwie cytryna jako owoc, jest czymś niezbędnym w naszej codziennej diecie. Nie tylko ze względu na jej wszechstronność w kuchni i znakomity smak, ale także ze względu na ogromne właściwości zdrowotne.
Jej wysoka zawartość witaminy C, łącznie z wszechobecnymi antyoksydantami i nutrientami, czyni z niej idealnego sprzymierzeńca w walce z problemami zdrowotnymi, takimi jak grypa, przeziębienie, zapalenie krtani, infekcje bakteryjne.
Chroni również przed nadciśnieniem, chorobami gastrycznymi i skórnymi. Wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia proces starzenia się organizmu.
Niedawno przeprowadzone badania dowodzą, że skórka z cytryna posiada też właściwości przeciwnowotworowe. A wszystko to ze względu na wysoką zawartość witamin (C, A, B1, B6), magnezu, kwasu foliowego, wapnia, potasu i innych pierwiastków.
Dlaczego skórka z cytryny łagodzi bóle stawów?
Wiele z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, ale to właśnie skórka z cytryny zawiera niemal połowę wszystkich nutrientów.
Ze względu na jej gorzkawy smak i tradycję, skórka z cytryny ląduje zazwyczaj w koszu na śmieci. Najczęściej używamy jedynie wyciśniętego soku.
Popełniamy ogromny błąd. Skórka z cytryny zawiera niezliczone pierwiastki i witaminy, które wpływają zbawiennie na nasze zdrowie.
Są też niezwykle pomocne przy leczeniu bólów stawów.
Wśród obecnych w niej nutrientów możemy wyróżnić między innymi: cytrynowy olejek esencjonalny, felandreno, witaminę C, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mrówkowy, pektyny, czy hesperydynę.
Skórka z cytryny posiada właściwości przeciwbakteryjne i działa przeciwgorączkowo.
Zawarte w niej olejki esencjonalne pomagają ulżyć bólom stawów, działają przeciwzapalnie i usprawniają naczynia krwionośne.
Jak skórka z cytryny leczy bóle stawów?
Na pewno teraz, wiedząc jak zbawiennie działa skórka z cytryny, nie będziesz chciała wyrzucić jej do śmietnika.
Jeżeli chcesz wykorzystać wszystkie jej właściwości i złagodzić męczące Cię bólestawów, wykorzystaj poniższy przepis:
Składniki
- Oliwa z oliwek.
- 2 duże, ekologiczne cytryny.
- Liście eukaliptusa.
- Mały dzbanek z przykrywką.
- Czyste bandaże.
Sposób przygotowania
- W dzbanku lub dużym słoiku z przykrywką umieść skórki z obranej cytryny i zalej sporą ilością oliwy z oliwek. Tak, żeby skórka z cytryny była całkowicie zanurzona w oliwie. Dodaj liście eukaliptusa. Szczelnie zamknij pojemnik i odstaw na dwa tygodnie.
- Po upływie tego czasu nasącz czysty bandaż przygotowanym płynem. Połóż go na obolałym miejscu, owiń foliowym woreczkiem, a potem wełnianym szalikiem.
- Najlepiej jest pozostawić okład na całą noc. W ten sposób nasz preparat ma czas, żeby przynieść pożądany efekt.
Napar ze skórki z cytryny
Oprócz podanego powyżej preparatu na bóle stawów, polecamy Ci wypijać napar ze skórki z cytryny. W ten sposób wykorzystasz wszystkie jej właściwości i otrzymasz lepsze rezultaty.
Składniki
- 1 litr wody.
- Skórka z dwóch cytryn wraz z sokiem.
- Miód (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
Do garnka wlej litr wody i dodaj skórkę z dwóch cytryn. Gotuj we wrzącej wodzie przez 15 minut. Zdejmij z ognia, wlej wcześniej wyciśnięty sok i – na koniec – posłodź miodem.
Korzyści z picia naparu ze skórki z cytryny
- Uśmierza bóle stawów nóg i rąk.
- Redukuje gazy jelitowe i obrzęki.
- Naturalnie dezintoksykuje organizm.
- Poprawia zasadowość krwi.
- Wzmacnia system odpornościowy i zapobiega chorobom
- Obniża ciśnienie tętnicze.
- Poprawia zdrowie skóry, eliminując nadmiar tłuszczu i przebarwienia.
- Likwiduje nieświeży oddech.
- Jako napój działa relaksacyjnie
- Działa uspokajająco i zmniejsza bóle głowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz