Większość z nas za każdym razem, gdy odczuwa dolegliwości bólowe, które utrudniają nam normalne wykonywanie codziennych czynności, bez wahania sięga po leki przeciwbólowe. Eksperci jednak nie zalecają częstego przyjmowania tego typu leków, ponieważ – nadużywane – mogą prowokować poważne skutki uboczne.
Z tego właśnie powodu warto szukać alternatywnych, naturalnych metod zwalczania bólu, które pomogą złagodzić uciążliwe dolegliwości i poprawią jakość naszego życia bez obaw o niekorzystne dla zdrowia skutki uboczne.
Trudno wyobrazić sobie, że zwykły napój mógłby złagodzić ból i sprawić, że znów poczujemy się dobrze. Rzeczywiście, podobnie jak szereg różnych produktów żywnościowych, które zwalczają ból i stany zapalne, również możemy przygotowaćnapój o podobnych właściwościach.
Oprócz tego, że uśmierza on ból, dodatkowo zapobiega rozmaitym dolegliwościom bólowym. Poznaj kilka przykładów, które mogą ci się okazać niezwykle pomocne.
Sok z żurawiny – napój łagodzący ból
Sok z żurawiny jest bogatym naturalnym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów, które sprawiają, że staje się on wielkim sojusznikiem naszego zdrowia. Sok ten zawiera substancje zwane antocyjanami, które pomagają zapobiegać stanom zapalnym i stresowi oksydacyjnemu.
Picie soku z żurawiny codziennie przez sześć tygodni zwiększa poziom cytokin. Są to cząsteczki przeciwzapalne, które działają nawet wtedy, gdy organizm jest poddawany intensywnemu wysiłkowi fizycznemu. Oznacza to zatem, że sok z żurawiny może chronić organizm przed bólem i stanami zapalnymi.
Jak przygotowywać napój?
Zmiksuj 1/2 szklanki świeżej żurawiny ze szklanką wody (200 ml). Możesz osłodzić napój łyżką miodu lub innym naturalnym słodzikiem. Jeśli masz ochotę, możesz również dodać kilka kropel cytryny.
Zielona herbata
Po tym, jak nagłośniono cudowne korzyści zielonej herbaty dla naszego zdrowia, ten naturalny napój zyskał popularność na całym świecie. Eksperci twierdzą nawet, że jest on w stanie zapobiegać wielu chorobom i jest bardzo wskazany dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów – związków o właściwościach przeciwzapalnych, które mogą zapobiegać występowaniu wielu rozmaitych chorób.
Liczne badania potwierdziły, że picie zielonej herbaty może prowadzić do znaczącego wzrostu związków o właściwościach przeciwzapalnych w organizmie, a tym samym do zniszczenia wszelkiego rodzaju czynników wywołujących stan zapalny.
Regularnie spożywany napój z zielonej herbaty łagodzi reumatoidalne zapalenie stawów oraz innego rodzaju dolegliwości bólowe.
Jak przygotowywać napój z zielonej herbaty?
Zagotuj 250 ml wody, wlej ją do szklanki a następnie dodaj łyżkę suszu zielonej herbaty lub gotową torebkę z herbatą. Odstaw na 5 minut, a następnie wypij. Jeśli chcesz osłodzić napar, dodaj odrobinę miodu.
Sok wiśniowy
Spożywanie soku wiśniowego działa na nasz organizm niczym reduktor markerów stanu zapalnego, takich jak białko c-reaktywne (CRP).
Napój z wiśni przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego serca oraz tkanki tłuszczowej na brzuchu – obydwa są powiązane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Dzieje się tak dlatego, że wiśnie są bogatym źródłem antyoksydantów zwanych antocyjanami, które posiadają silne właściwości przeciwzapalne.
Przeciwbólowe działanie soku wiśniowego potwierdzono przede wszystkim w przypadku bólu stawów i innych podobnych dolegliwości będących wynikiem zapalenia stawów.
Jak przygotować sok?
Zmiksuj pół szklanki wiśni bez pestek ze szklanką wody i natychmiast wypij. Jeśli chcesz wzmocnić przeciwbólowe właściwości soku oraz dodać do niego błonnik, przygotuj następujący koktajl – zmieszaj 1/2 szklanki jeżyn z 1/2 szklanki wiśni i szklanką soku jabłkowego.
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki, a następnie wypij koktajl.
Kefir
Kefir to napój o dużej mocy przeciwzapalnej. Powstaje ze sfermentowanego mleka i jest cennym źródłem pożytecznych bakterii, takich jak probiotyki. Liczne badania potwierdzają, że te dobre bakterie pomagają zatrzymać ogólnoustrojowy stan zapalny.
Wykazano, że u osób cierpiących na chorobę zapalną zwaną wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, po kuracji polegającej na codziennym spożywaniu kefiru, nastąpiło znaczne obniżenie stanu zapalnego w porównaniu do innych pacjentów, którzy przyjmowali placebo.
Jak przygotować napój?
- Zaopatrz się w kilka ziaren kefirowych i umieść je w szklanym słoiku. Następnie zalej je mlekiem, nie ma znaczenia czy odtłuszczonym, półtłustym czy tłustym. Również nie istotne, czy jest ono krowie, owcze czy kozie. Nawet jeśli pijesz wyłącznie mleko roślinne, możesz użyć do przygotowania kefiru na przykład mleko sojowe.
- Zamknij słoik i odłóż go w ciemne i chłodne miejsce przynajmniej na 24 h lub więcej, aby kefir odpowiednio zgęstniał.
- Po upływie tego czasu przelej kefir przez sito. W rezultacie otrzymasz oddzielnie ziarna i napój. Odstaw go do lodówki i spożywaj świeżutki i chłodny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz