Chleb, bułki, rogale, weki,
kajzerki – podstawowy składnik śniadań i kolacji dorosłych, młodzieży i
dzieci. Czasami nie wyobrażamy sobie dnia bez porządnej kanapki na
dobrym chlebie lub po prostu świeżego, pysznego pieczywa z masłem. W
sklepach półki uginają się od zbożowych frykasów: chleby cudownie jasne i
miękkie, ciemnie i ciężkie pieczywo żytnie, ziarniste bochenki kuszące
napisem „fitness” czy okrągłe i złociste bułeczki. Tylko jak z tego
pysznego nadmiaru wybrać faktycznie to pieczywo, które będzie wysokiej
jakości i zapewni nam i naszym bliskim nie tylko korzyści smakowe, ale i
zdrowotne?
Właściwości odżywcze pieczywa
Tak naprawdę wszystko zależy od tego, z
jakiego rodzaju mąki jest upieczone pieczywo, które spożywamy oraz
dodatków (np. nasiona orzechy), które mogą się w nim znaleźć. Zasada
jest taka, że im mąka użyta do wypieku jest jaśniejsza, tym pieczywo
zawiera mniej białka, składników mineralnych, witamin i błonnika, a
więcej skrobi.
Ogólnie rzecz biorąc, pieczywo to
produkt należący do grupy artykułów zbożowych, które leżą u podstawy
piramidy żywienia (dorosłych oraz dzieci), co oznacza, że są
podstawowymi produktami w naszej codziennej diecie. Produkty zbożowe
dostarczają nam nie tylko witamin z grupy B (B1, B2, PP), ale również
składników mineralnych (cynk, magnez, miedź, żelazo, mangan) oraz
błonnika pokarmowego – ważnego czynnika regulującego odpowiednie
trawienie.
Rodzaje i typy mąk
Najbardziej popularnymi rodzajami mąki,
używanymi do wypieku chleba, są mąki: pszenna oraz żytnia. Mąka pszenna –
z niej powstaje tradycyjne „jasne” pieczywo. Charakteryzuje się ono
większą sprężystością, delikatnością i rozciągliwością, jest jednak
zdecydowanie uboższe w składniki mineralne i witaminy. Mąka żytnia –
jest podstawowym składnikiem ciężkiego i mokrego pieczywa żytniego.
Wyróżnia się mniejszą rozciągliwością i sprężystością oraz ostrzejszym
smakiem, natomiast jest zdecydowanie zasobniejsza w składniki odżywcze
oraz błonnik.
Typy mąk to nic innego jak zawartość
składników mineralnych (podana w gramach) w danym jej rodzaju. Im wyższy
typ (np. 1850, 2000), tym ciemniejsza barwa pieczywa oraz wyższa
wartość odżywcza. Typ niski (np. 450, 500) mąki oznacza bardzo niską
wartość takiego pieczywa oraz jasną barwę.
Najczęściej stosowane substancje dodatkowe
Prawdziwe pieczywo powinno składać się
tylko z mąki, wody, soli i zakwasu lub drożdży. Niestety, dzisiaj trudno
znaleźć chleb, który faktycznie jest zrobiony tylko z tych składników.
Producenci „faszerują” nasze bochenki, dodając m.in.:
- mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (emulgatory)
- kwas askorbinowy (przeciwutleniacz)
- ekstrakt słodowy/słód (barwnik)
- błonnik ziemniaczany (wypełniacz)
- dioctan sodu (regulator kwasowości)
- kwas sorbowy (konserwant)
- guma guar (stabilizator)
- mąka sojowa (polepszacz)
- mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (emulgatory)
- kwas askorbinowy (przeciwutleniacz)
- ekstrakt słodowy/słód (barwnik)
- błonnik ziemniaczany (wypełniacz)
- dioctan sodu (regulator kwasowości)
- kwas sorbowy (konserwant)
- guma guar (stabilizator)
- mąka sojowa (polepszacz)
Oczywiście są to składniki całkowicie
zbędne, które w żaden sposób nie zwiększają prozdrowotności pieczywa. W
składzie znaleźć się mogą również ziarna, nasiona lub orzechy, wtedy
faktycznie wartość zdrowotna pieczywa jest wyższa.
Czym się kierować, żeby wybrać mądrze?
Przed wyborem konkretnego pieczywa
powinniśmy przede wszystkim przeczytać i przeanalizować skład (nie dajmy
się nabrać na napisy: fitness, pełen ziaren itp.). Jeżeli jest wyraźnie
długi i zauważamy w składzie np. polepszacze czy barwniki, lepiej
zrezygnować z zakupu i poszukać czegoś innego. Czasem jednak zdarza się,
że skład nie jest podany – co wtedy? Warto dokładnie ocenić wygląd
takiego pieczywa. Gdy kupujemy chleb pszenny, powinien on być dość
ciężki, jasny (ale nie biały!), sprężysty ze złocistą skórką, często
popękaną. Chleb żytni jest ciężki, twardy i zwarty, dość mokry o barwie
szaro-brązowej (ale nie intensywnie brązowej lub czekoladowej). Istotna
jest również data ważności (do tygodnia), prawdziwy chleb nie może mieć
daty ważności dłuższej niż tydzień.
Wybór pieczywa to bardzo ważna sprawa.
Nie dajmy się zwieść producentom, poświęćmy na to od dziś trochę więcej
czasu. Nasz wybór przełoży się na zdrowie naszych najbliższych, ważne
więc by zrobić do mądrze.
A może zdecydujecie się sami upiec chleb? Polecamy nasze przepisy.
Autor: Marta Maleczek, dietetyk, edukator żywieniowy, zespół Akademii Zdrowego Przedszkolaka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz