Co wiemy o Indeksie Glikemicznym (IG)?
Dowiedz
 się, na czym polega dieta oparta na IG. Wiedzę tę, wykorzystasz nie 
tylko do walki ze zbędnymi kilogramami, ale i do dbania o zdrowie. Cały 
czas pojawiają się nowe diety-cud, ale czy uda się powtórzyć sukces Low 
IG? Na czym on polega? 
Dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym
Koncepcja indeksu glikemicznego diety 
powstała ponad 30 lat temu. Wtedy to grupa naukowców przeprowadziła 
badania dotyczące wpływu 62 zwyczajowo spożywanych produktów i cukrów 
prostych na wielkość glikemii poposiłkowej (tj. stężenia glukozy we krwi
 po spożyciu danego produktu/potrawy). Wyniki tych badań pozwoliły na 
stworzenie systemu klasyfikacji żywności zawierającej węglowodany o 
różnym wpływie na wartość glikemii.
Sama definicja indeksu glikemicznego 
może wydawać się nieco skomplikowana. Według definicji FAO/WHO indeks 
glikemiczny (IG) to pole powierzchni pod krzywą odpowiedzi glikemicznej 
mierzonej przez 2 godziny po spożyciu 50g przyswajalnych („dostępnych”) 
węglowodanów z badanego produktu spożywczego i wyrażany w stosunku do 
odpowiedzi glikemicznej na taką samą ilość węglowodanów, pochodzącą ze 
standardowego produktu, czyli wzorca (glukoza lub białe pieczywo) 
spożytego przez tę samą osobę.
W uproszczeniu można powiedzieć, że 
wartość indeksu glikemicznego danego produktu mówi o tym, jak po jego 
spożyciu zmieni się stężenie glukozy we krwi w porównaniu do zmian 
zachodzących po spożyciu takiej samej ilości glukozy lub węglowodanów 
przyswajalnych, znajdujących się w białym pieczywie. Oto przykład: IG 
wynoszący 60 oznacza, że po spożyciu produktu zawierającego 50 g 
„dostępnych” węglowodanów wzrost poziomu glukozy we krwi będzie o 40% 
mniejszy w stosunku do wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50 g 
glukozy lub 50 g „dostępnych” węglowodanów z białego pieczywa (przyjęte 
jako 100%).
Na wartość indeksu glikemicznego wpływa 
wiele czynników: stopień przetworzenia produktu, rodzaj obróbki 
kulinarnej, zawartość w produkcie białka, tłuszczu, błonnika 
pokarmowego, substancji antyodżywczych czy kwasów organicznych. I tak 
zwiększona zawartość glukozy, sacharozy, skrobi o wysokiej zawartości 
amylopektyny, duży stopień rozdrobnienia i obróbka termiczna produktu 
podnoszą wartość IG. Natomiast zawartość w produkcie większych ilości 
rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego, fruktozy czy innych 
składników, takich jak tłuszcze, białka, kwasy organiczne oraz 
substancje antyodżywcze (kwas fitynowy, taniny) prowadzą do zmniejszenia
 wartości indeksu glikemicznego.
Skutkiem spożycia produktów o niskim 
indeksie glikemicznym jest powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu
 glukozy we krwi, a co za tym idzie niewielki wyrzut insuliny. Natomiast
 szybkie przyswajanie węglowodanów po posiłku o wysokim IG prowadzi do 
zwiększenia stężenia insuliny we krwi, przez co nasila magazynowanie 
składników energetycznych, a więc i „budowę” tkanki tłuszczowej.
Dieta bogata w produkty o wysokim IG 
zwiększa ryzyko występowania cukrzycy typu II i chorób układu krążenia, 
takich jak niedokrwienna choroba serca.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym 
zmniejsza odpowiedź glikemiczną i insulinową, jak również poprawia 
profil lipidowy u osób z zespołem metabolicznym oraz cukrzycą typu II. 
Taka dieta może być alternatywą dla diety niskoenergetycznej 
(odchudzającej), szczególnie u dzieci i młodzieży oraz u osób z cukrzycą
 typu II, z zaburzoną tolerancją glukozy, hipertriglicerydemią czy 
hiperlipidemią mieszaną, choć wyniki badań naukowych nie są do końca 
jednoznaczne.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym 
charakteryzuje się wyraźnym zwiększeniem spożycia owoców (szczególnie 
pochodzących z naszej szerokości geograficznej oraz cytrusów)  i warzyw,
 nasion roślin strączkowych, wybranych pełnoziarnistych produktów 
zbożowych bogatych w rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy (np. 
produkty z jęczmienia i owsa, pumpernikiel, kasza gryczana). 
Równocześnie w diecie o niskim IG ogranicza się spożycie produktów 
mącznych, skrobiowych o małej zawartości błonnika pokarmowego 
(ziemniaki, biały ryż) oraz żywności o wysokiej zawartości cukrów 
prostych (ciasta, ciasteczka, słodycze i słodzone napoje).
Warto wiedzieć, że indeks glikemiczny 
żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu (zawartości 
węglowodanów i innych składników). Musi on zawsze być oznaczany 
doświadczalnie. Jak się to robi? Grupie ochotników podaje się badany 
produkt, a następnie przez dwie godziny (w określonych odstępach 
czasowych) pobiera krew i bada stężenie glukozy. Wyliczone wartości 
średnie dają wartość IG danego produktu. Indywidualna odpowiedź 
glikemiczna na dany produkt może być znacznie zróżnicowana u różnych 
osób. Dlatego też dla uzyskania bardziej wiarygodnych danych należy 
takie wyniki porównać do odpowiedzi glikemicznej po spożyciu „standardu”
 i wykonać oznaczenia w 3-4 powtórzeniach.
Indeks glikemiczny w diecie dziecka
Wysoki indeks glikemiczny produktów 
spożywanych przez nasze dzieci wpływa na wzrost wagi i prowadzi do 
otyłości naszych pociech. Powinniśmy uważać na produkty podawane 
dzieciom i unikać tych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Przykładowe pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym – tego powinny unikać nasze dzieci:
- cukier
- słodycze
- chipsy
- ziemniaki
- białe pieczywo
- łuskany ryż
Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym – to powinny jeść nasze dzieci:
- pieczywo pełnoziarniste
- makaron
- warzywa
- owoce
- nabiał
- chude mięso
- ryby
- orzechy
Polecamy nasze diety oparte na Niskim 
Indeksie Glikemicznym opracowane dla Lionfitness. Wypróbujcie sami: 
http://auth.lionfitness.pl/program-dietetyczny,odchudzanie,1.html
Opracowanie: A.Harton, J.Myszkowska-Ryciak
Więcej na: lionfitness.pl
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz