| 
Grupa wiekowa | 
Kcal/dobę | 
| 
Dzieci 1- 3 | 
1000kcal | 
| 
Dzieci 4- 6 | 
1400kcal | 
| 
Posiłek | 
Energia 
Dzieci 1- 3 lat | 
Energia 
Dzieci 4- 6 lat | 
| 
śniadanie 
25-30% kalorii | 
250 - 300kcal | 
350-420kcal | 
| 
Drugie śniadanie 
5-10% kalorii | 
50-100kcal | 
70-140kcal | 
| 
obiad 
30-35% kalorii | 
30-350% | 
420-490kcal | 
| 
podwieczorek 
5-10% kalorii | 
50-100kcal | 
70-140kcal | 
| 
kolacja 
15-20%kalorii | 
150-200kcal | 
210-280kcal | 
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
| 
DZIEŃ PIERWSZY | |||
| 
Śniadanie: 
(380 kcal) | 
II Śniadanie: 
(188 kcal) | 
Obiad: 
(470 kcal) | 
Podwieczorek: 
(190 kcal) | 
| 
Jogurt naturalny 
Z płatkami 
owsianymi 
jabłuszkiem i 
pestkami 
słonecznika. | 
Kanapki z 
polędwicą sopocką, 
sałatą i pomidorem | 
Zupa ogórkowa 
+gotowana pierś 
z indyka z 
brokułami i ryżem, 
wszystko 
pokropione 
oliwą z oliwek. | 
Kanapka z 
Serem twarogowym 
Chudym i 
miodem 
+szklanka 
Soku ze 
świeżych 
pomarańczy | 
| 
Jogurt 
naturalny–200g 
Jabłko–180g 
Płatki 
kukurydziane–40g 
Pestki 
słonecznika–5g | 
Chleb żytni razowy–35g 
Masło do 
pieczywa–10g 
Sałata–15g 
Pół pomidora–30g 
Polędwica 
sopocka–20g | 
Mięso z piersi 
indyka, bez skóry 
–70g 
Oliwa z oliwek 
–12g 
Ryż–50g 
Brokuły-100g 
Zupa ogórkowa 
-250g | 
Chleb żytni razowy– 35g 
Ser twarogowy 
chudy–30g 
Łyżeczka miodu 
Sok–200ml | 
| 
DZIEŃ DRUGI | |||
| 
Śniadanie: 
(400 kcal) | 
II Śniadanie: 
(188 kcal) | 
Obiad: 
(422 kcal) | 
Podwieczorek: 
(190 kcal) | 
| 
Jajecznica z 
pomidorami, 
szczypiorkiem 
i szynką, 
pieczywo z 
masełkiem 
+3/4 szklanki 
mleka | 
Ryż z jabłkiem i cynamonem polany 
jogurtem | 
Dorsz 
Duszony z 
sosem 
jogurtowo-koperkowym, 
ziemniakami, 
marchewką z 
groszkiem 
+zupa pomidorowa 
1jajo- 50g | 
Kisiel 
gruszkowy | 
| 
jajo-50g 
Pomidor-40g 
pamiętamy 
o sparzeniu 
pomidora 
i zdjęciu skórki! 
Szczypiorek-5g 
Szynka 
drobiowa/z indyka-15g 
Grahamka-40g 
Masło-10g 
Mleko2%tł-200ml | 
Ryż brązowy 
(ew.kasza jaglana) 
30g 
Jogurt naturalny-150g 
owoce-100g1małe 
jabłko/ 
1garść truskawek | 
Filet z dorsza-60g 
Sok z 1 cytryny 
Czosnek przepuszczony 
Przez praskę 
Sól, pieprz, oliwa z oliwek-12g 
Ziemniaki -180g 
Marchewka 100g 
Groszek 30g 
Zupa pomidorowa 250g 
Sos jogurtowo-koperkowy: 
3 łyżki jogurtu naturalnego 75g 
Świeży koperek 10g 
Otarta skórka z cytryny 
Filet z dorsza (lub innej dowolnej ryby) 
umyj, osusz papierowym ręcznikiem, 
posól, oprósz pieprzem, natrzyj czosnkiem 
i skrop obficie sokiem z cytryny. 
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, 
Włóż rybę i 
Smaż przez około 2 minuty z każdej strony. 
Następnie podlej2-3 łyżkami wrzącej wody, 
Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 
Przez około 20 minut. 
Przygotuj lekki sos na bazie jogurtu naturalnego 
I świeżego koperku. 
Wymieszaj jogurt z posiekanym koperkiem 
i otartą skórką z cytryny. 
Gotowym sosem polej rybę. | 
Gruszka 130g 
Woda (100ml.) 
Mąka ziemniaczana 10g 
cynamon 
(na czubku łyżeczki) 
2 goździki 
ewentualnie miód. 
Wlać wodę do garnka, zanim woda się zagotuje, 
Dodać mąki ziemniaczanej. 
Gruszkę zetrzeć na grubej tarce, 
Wrzucić do garnka, 
Dolać trochę wody jeśli potrzeba 
(woda powinna ledwo przykrywać owoce), 
Dodać goździki i cynamon i mieszać, aż się zagotuje 
I zgęstnieje. 
Kiedy przestygnie, można dodać miód, jeśli gruszka była zbyt kwaśna. | 
| 
DZIEŃ TRZECI | |||
| 
Śniadanie: 
(327 kcal) | 
II Śniadanie: 
(97 kcal) | 
Obiad: 
(481 kcal) | 
Podwieczorek: 
(164 kcal) | 
| 
Twarożek z 
Rzodkiewką i 
szczypiorkiem 
na grahamce | 
Maślanka z 
Selerem naciowym 
I papryką | 
Surówka z pora 
I jabłka, 
Kurczak w 
Sezamie z ryżem | 
Mandarynki 
z 
suszonymi 
śliwkami | 
| 
Bułka grahamka-90g 
Ser twarogowy 
półtłusty-60g | 
Maślanka0,5% 
tłuszczu 
–200g 
Selernaciowy-45g 
Papryka-60g | 
1Jogurt naturalny-2 %tł 75g 
Mięso z piersi kurczaka bez skóry-70g 
Oliwa z oliwek 12g 
Ryż biały-50g 
Por-60g 
Szczypiorek-10g 
Jabłko-50g 
Sezam,nasiona10g 
Pora umyj, odetnij ciemnozielone części i końcówkę. Pozostaw 
tylko białą i jasnozieloną 
część. Pokrój na cienkie 
plasterki. Jabłko umyj, 
cieniutko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
Wymieszaj z porem, dodaj posiekany szczypiorek. Polej jogurtem i przypraw dla smaku solą i pieprzem. | 
Mandarynki– 200g 
Suszone śliwki 30g  | 
| 
DZIEŃ CZWARTY | |||
| 
Śniadanie: 
(404 kcal) | 
II Śniadanie: 
(145 kcal) | 
Obiad: 
(427 kcal) | 
Podwieczorek: 
(159 kcal) | 
| 
Kanapki z pastą 
rybną 
+ kompot z wiśni | 
Sałatka z kaszą 
jaglaną, jarmużem, 
ogórkiem 
i pomidorem 
polana oliwą z 
oliwek. | 
Zapiekanka 
Makaronowa z 
warzywami | 
Jogurt z 
brzoskwiniami 
i płatkami 
migdałowymi | 
| 
Jogurt naturalny2%tł 25g 
Ser 
twarogowy 
półtłusty-30g 
Jajo-50g 
Tuńczyk-30g 
Masło ekstra-10g 
Chleb żytni razowy-60g 
Cebula-30g 
Wiśnie -60g 
Jajka ugotować 
na twardo. 
Ostudzić i pokroić 
w drobną 
kostkę. Tuńczyka 
rozdrobnić, 
a cebulę pokroić 
w kosteczkę. 
Wszystkie składniki połączyć. na 
Koniec dodać 
jogurt 
wymieszany z 
serem twarogowym, 
pieprz 
i sól. Dobrze 
wymieszać. 
. | 
Kasza jaglana-30g 
Jarmuż-30g 
Ogórek-100g 
Pomidor-130g 
Jogurt naturalny 
2%tłuszczu-50g 
Oliwa z oliwek 10g 
Makaron-70g 
Bakłażan-100g 
Cebula-40g 
Pomidor-100g | 
Jogurt naturalny 
2%tłuszczu-100g 
Na patelni 
podsmażamy 
cebulę, bakłażana 
pokrojonego w 
cienkie paski 
i pomidory 
doprawiamy 
solą, pieprzem. 
W rondelku 
przygotowuje 
sos (wlewamy 
jogurt i dodajemy 
sól, pieprz, 
wyciśnięty czosnek). 
Kiedy wszystko 
już będzie gotowe 
na dno naczynia 
żaroodpornego 
układamy makaron, 
później warzywa 
polewamy sosem, 
potem znowu 
makaron. 
Przykrywamy 
naczynie folią 
i wkładamy do 
piekarnika na 
około20–30min | 
Brzoskwinia-90g 
Migdały-10g 
Jogurt naturalny2%tł 25g | 
| 
DZIEŃ PIĄTY | |||
| 
Śniadanie: 
(385 kcal) | 
II Śniadanie: 
(128 kcal) | 
Obiad: 
(499 kcal) | 
Podwieczorek: 
(122 kcal) | 
| 
Zupa mleczna; 
Bułeczka owsiana 
Z masłem, serem 
I papryką; 
Herbata z sokiem 
malinowym | 
koktajl 
owocowy | 
Klopsiki cielęce 
z kaszą gryczaną 
i warzywami | 
chleb 
żytni 
z 
dżemem | 
| 
Mleko spożywcze 
2% tłuszczu-200g 
Ser Edamski-15g 
Masło ekstra-10g 
Bułka grahamka 40g 
Płatki jęczmienne 
–15g 
Papryka czerwona 
-30g | 
Jogurt naturalny 2%-150g 
Malinyj–70g 
Maliny Jagody 50g | 
Oliwa z oliwek-12g 
Kasza gryczana 50g 
Kapusta pekińska-100g 
Ogórek-120g 
Pomidor-120g 
Rzodkiewka-30g 
Klopsiki cielęce 
mielone,duszone-70g | 
Chleb żytni 
wileński-35g 
Dżem truskawkowy 
niskosłodzony 30g | 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz